Az ND-szűrő egy rövidítése a Neutral-Density (semleges sűrűség) kifejezésnek, más néven semleges szürke szűrő. Ezek nélkülözhetetlen eszközök a fotósok számára, akik szeretnék szabályozni a expozíciót és kreatív hatásokat elérni fényképezésük során. A kezdők számára az ND szűrők világa kissé rejtélyes lehet, de ebben a részletes útmutatóban minden szükséges információt meg fogunk adni a szűrők megértéséhez és hatékony használatához.

Mi az az ND szűrő, és hogyan működik?

Az optikai szűrők, amelyek csökkentik a fény mennyiségét, amely áthalad a lencsén a fényképezőgépbe. Egyszerűen fogalmazva, úgy működnek, mint a napszemüvegek, mivel sötétítik vagy sötétítik a képet annak érdekében, hogy megszüntessék a túlzott fény hatásait. Fő céljuk az expozíció csökkentése, lehetővé téve a fotósok számára, hogy hosszabb expozíciós idővel vagy szélesebb rekesznyílással dolgozzanak a fényes körülmények között. Ez az effektus hasznos a mozgás rögzítéséhez, elmosódott hatások eléréséhez vagy széles rekesznyílások használatához világos helyzetekben.

Az ND szűrők lehetővé teszik:

  • Mozgás elmosódása: A patakvíz selyemmé válik, a felhők absztrakt mintákká oldódnak, az autók az autópályákon fénycsíkokká alakulnak át.
  • Növelt mélységélesség: A fényes fénykörülmények közötti felvételek során nagyobb mélységélességet lehet elérni, több részletet rögzítve a képen.
  • Fotózás nyitott rekesznyílással: Még napsütéses körülmények között is lehetőség van szép bokeh hatású fényképek készítésére.

Forrás: https://hoyafilter.com

ND szűrők típusai

Fix ND szűrők

A fény csökkentett értékének (pl. ND2, ND4, ND8) konkrét értékűek, és intenzitásuk nem változtatható. A fix ND szűrők ideálisak olyan konkrét helyzetekhez, ahol a intenzitás módosítása nem szükséges.

Változó ND szűrők

Ezek a szűrők lehetővé teszik a fény csökkentésének intenzitásának állítását. Gyakorlatiak olyan helyzetekben, ahol a fényviszonyok változnak, de nem kívánt vignettálást vagy más természetellenes jelenségeket okozhatnak a képen.

Fokozatos ND szűrők

Ezeknek a szűrőknek a fokozatos hatása lehetővé teszi a fényintenzitás fokozatos csökkentését a szűrő egyik oldaláról a másikra. Alkalmasak vízszintes jelenetek fotózására, ahol a fény megosztott. Lenyűgöző átmeneteket hoznak létre, például sötétített égbolttól egy világosig, de nagyon szűk felhasználási területtel rendelkeznek.

Áttekintés a közönséges ND szűrő típusokról és hatásukról a fényre:

  • ND1: 50% -os fényáteresztés (1 f-stop csökkenés)
  • ND2: 25% -os fényáteresztés (2 f-stop csökkenés)
  • ND3: 12,5% -os fényáteresztés (3 f-stop csökkenés)
  • ND4: 6,25% -os fényáteresztés (4 f-stop csökkenés)
  • ND8: 3,125% -os fényáteresztés (5 f-stop csökkenés)

Forrás: https://hoyafilter.com

Hogyan válasszunk ND szűrőt a felhasználás szerint?

A fő paraméter a szóban forgó ND faktor. Ez jelzi, hogy mennyi fény halad át a szűrőn a lencsébe. Ennek a faktornak a ismeretében állíthatja be az expozíciós időt a céljához. Ezt a paramétert más jelölések alatt is megtalálhatja, például EV csökkentés, optikai sűrűség vagy átengedés.

  • Az alacsonyabb ND faktorokkal rendelkező szűrők alkalmasak portrék vagy filmek fotózására. Ezek a faktorok legfeljebb 64-ig terjednek, mivel elég átlátszóak ahhoz, hogy kényelmesen fókuszálhassanak és dolgozhassanak megvilágított helyeken.
  • A 64 és annál magasabb ND faktorral rendelkező erősebb szűrők alkalmasak tájképek, felhők, égbolt és egyéb fényképek készítésére, amelyek nagyon hosszú expozíciót igényelnek.

Például az ND1000 azt jelenti, hogy az expozíciós időt ezerszeresére növelték. Ez azt jelenti, hogy ha általában 1/60 expozíciót használ, az ND1000 szűrővel az expozíciós időt 1000/60 = 16,67 másodpercre növelik.

Például:
Ez a felvétel egy Hoya ND64 szűrővel készült, 120 s záridő, f/13 rekesz és ISO100.

Forrás: https://hoyafilter.com

Hogyan használjuk az ND szűrőket?

Az ND szűrők hasznosak olyan képek készítéséhez, amelyek hosszú expozíciós időt igényelnek. Például ha vízfelületet fotóz, akkor a hosszú expozíciós idő beállításával sima hatást érhet el, amely megnyugtatja a vizet és üvegre emlékeztet. A zárat másodpercekig, a töredék másodpercek helyett nyitva hagyni az egyetlen módja annak, hogy ilyen típusú felvételt készítsen, mivel a hosszabb expozíciós idők simább képekhez vezetnek. A hosszú expozícióval való fényképezés nehéz kezelni, de az eredményezett képek kétségtelenül gyönyörűek.

Azonban a hosszú expozíció során a zár olyan hosszú ideig marad nyitva, hogy túl sok fény éri a szenzort, ami túl expozíciót okoz a képen. És itt jönnek a képbe az ND szűrők. Az ND szűrő használatával korlátozhatja a szenzorra eső fény mennyiségét, így nyugodtan hagyhatja nyitva a zárat, amennyi ideig csak szeretné (feltéve, hogy megfelelő ND szűrője van), és nem kell aggódnia a kép túlexpozíciójával kapcsolatban.

Az ND szűrőket lépésekben készítik. Például a kép elsötétítése vagy felvilágosítása 1 lépésben. Az ND szűrők esetében mindig a záridőt szorzózák. Tehát egy 1 lépéses ND szűrő 50% -kal vagy felére csökkenti a fényt. 

Ne felejtse el, hogy hosszú expozícióval készült felvételek esetén csak a záridőt szeretné megváltoztatni. Például ha egy 2 másodperces expozíciót használ egy szűrő nélkül, majd hozzáad egy 1 lépéses ND szűrőt, hatékonyan a fény mennyiségét, amely bejut a fényképezőgépbe, felére csökkenti. Ennek kiegyenlítéséhez növelnie kell a fény bejutási idejét a fényképezőgépbe, ebben az esetben meg kell duplázni azt. Nézze meg az alábbi táblázatot.

Eredeti zárási idő

ND szűrő

Új zárási idő

1 másodpercek

1

2 másodpercek

2

4 másodpercek

3

8 másodpercek

4

16 másodpercek

5

32 másodpercek

6

64 másodpercek

7

128 másodpercek

Az ND szűrők a portréfotósok körében is népszerűek. Egy szép krémes bokeh és egy nagyon sekély mélységélesség eléréséhez a rekeszt teljesen ki kell nyitni. Néhány objektív akár f/0,95-ig is képes megnyílni. Még a legalacsonyabb ISO beállítások és a leggyorsabb záridők esetén is túl sok fény lehet a megfelelő expozíció eléréséhez. Az ND szűrő segíthet enyhíteni ezt a problémát.

Tipp a ND szűrők használatához:

  • Használjon állványt: Fontos a stabilitás a hosszú expozíció során.
  • Kísérletezzen különböző záridőkkel: Fedezze fel, mely hatások tetszenek Önnek a legjobban.
  • Kövesse a kompozíciót: A hosszú expozíció kiemeli a jelenet legapróbb részleteit is.
  • Vigyázzon a túl expozícióra: Az ND szűrők használatakor könnyen túl lehet expozírozni a képeket.

Az ND szűrők erőteljes eszközök, amelyek lehetővé teszik a fény új megvilágítását. Kicsit kísérletezéssel és gyakorlással lenyűgöző hosszú expozíciós fotókat készíthet, amelyek lenyűgözik a környezetüket.