Az éjszakai tájképfotózás kezdők számára kihívást jelenthet. A legtöbb fotós a természetes fény hiányát negatív tényezőnek tartja. Azonban néhány dologgal tisztában kell lennie, és gyorsan belejöhet. Olvassa tovább az összes tippet és trükköt, amire szüksége van az éjszakai tájképfotózás elsajátításához.

Asztrofotográfia vs. Éjszakai tájképfotózás

Amikor az "éjszakai tájképfotózásról" beszélünk, akkor az éjszakai égbolt, tájak és környezetek fényképezésére gondolunk. Nem az asztrofotográfiáról beszélünk. Az asztrofotográfiának megvannak a maga kihívásai, de még mindig egyszerűbbnek tartom, mint az éjszakai tájképfotózást, egy egyszerű okból: az expozíciós idő nem probléma.

Az éjszakai jelenetek fényképezése azért kihívás, mert elmosódik a környezet. A csillagok nyomon követése elmosódja a tájakat, és az éjszakai tájak nyomon követése elmosódja a csillagokat. Ha a csillagokat rögzíteni szeretné merev pontokként, akkor kénytelen rövid expozíciós időt használni. A hosszabb expozíciós idő a mozgásukat rögzíti. A képet negatívan befolyásolhatja a fény szennyeződése, mivel az expozíció időtartamával nő a kép e szennyeződéssel való leromlása.

Hogyan kerülje el a fény szennyezését?

Egyre nehezebb egy igazán sötét eget találni. Ennek oka a világ szinte mindenünnen származó növekvő fény szennyezés. A fény szennyezés másképpen is ismert, mint a fény szmog. A legjobb, amit tehet, hogy minél távolabb kerüljön a nagy városoktól. Keressen sötét tájakat. A világ fény szennyezéséről képet kaphat a Light Pollution Map webhelyen.

A látott csillagok mennyisége függ az évszaktól és a földrajzi helyzettől. Minél közelebb vagy az egyenlítőhöz, annál jobb. Észak felé haladva a galaxis magja lefelé kerül, mígnem éppen a horizont felett van. Ez az a hely, ahol a fény szennyeződés által létrehozott narancssárga árnyalat tetőzik.

Télen hosszabbak az éjszakák. A galaxis magja a horizont alá kerül, és csak a déli félteke felől látható. Sok olyan weboldal és mobilalkalmazás van, amelyek kiszámítják a galaxis magának a pozícióját. Előre tájékoztatják Önt, hogy adott helyről mikor és mennyi magot láthat. Az összképre kell összpontosítania, nem csak az ég csillagos égboltjára.

Mit kell tennie az éjszakai jelenetek fényképezéséhez?

Ha ragaszkodik az éjszakai fényképezés néhány alapvető elvéhez, nem lesz szüksége hatalmas költségvetésekre a csúcsminőségű felszereléshez. Természetesen némi alap szükséges mindig. Nézzük meg, nélkülözhetetlenek-e.

Fotós felszerelés éjszakai tájképfotózáshoz:

  • Digitális kamera széles látószögű objektívvel
  • Minőségi objektív
  • Kameraállvány
  • Szűrő

Fényképezőgép

Egy digitális teljes képmezős fényképezőgép, amely RAW formátumban rögzíti a felvételeket, képes a kézi expozíció és ISO beállításokra, lehetővé teszi az éjszakai égbolt megjelenítésének ellenőrzését. A kamera nagy érzékelője segít több fény befogásában, ami fontos az éjszakai fotózásnál. A fényképezés más tényezői között szerepel a zajcsökkentés, egy távirányító vagy időzítő, és az úgynevezett Bulb mód.

Lencse

Az f/1,4-től f/3,5-ig terjedő rekesznyílású széles látószögű objektív "gyors" objektívnek számít. Ez az ideális munkatartomány az éjszakai tájképfotózáshoz. Ezek az objektívek kiváló tulajdonsággal rendelkeznek, ami lehetővé teszi, hogy több fény jusson át a lencsén és a fényérzékeny képérzékelőn.

Az objektívnek lehetővé kell tennie a kézi élességállítási módot, és jó optikai teljesítményt kell biztosítania, mint például a élesség, a vignetted, a kromatikus aberráció és az astigmatizmus a teljesen nyitott rekeszérték mellett. Ami a teljes képmezős fényképezőgépek fókusztávolságát illeti, javasoljuk, hogy legfeljebb 50 mm-t válasszon. A szűrő használatának lehetősége további előny.

Állvány

A tökéletes éjszakai fotózáshoz egy minőségi állvány sokkal fontosabb, mint az ember gondolná. A hosszú expozíciók stabil fényképezőgépet igényelnek a mozgás nélkül. Fejlesszen ki egy minőségi állványba, amely stabilan és mozdulatlanul tartja a fényképezőgépet a kioldás ideje alatt. Válasszon állványt széles körű beállítási lehetőségekkel, különösen magassági beállításokkal, dőlésszöggel, rugalmas lábakkal és egy horoggal viharos időjáráshoz való rögzítéshez.

Szűrők

A szűrők távolról sem pótolják a sötét eget, de segíthetnek a fény szennyeződés elleni küzdelemben. Röviden, a szűrők bizonyos hullámhosszakon lévő fényeket csökkentik vagy megszüntetik, és megakadályozzák, hogy ez a fény elérje a képérzékelőt. Ezt az eredményt nem lehet szerkesztéssel elérni. Ezért jó, ha különféle szűrőket is vásárol.

Milyen beállításokat válasszon éjszaka?

Rekesz

Állítsa be a legalacsonyabb rekeszértékű értéket az objektívén. Ez lehetővé teszi, hogy több fény jusson be a lencsén, és növeli a fényképezőgép érzékenységét a gyenge fényre. Próbálja ki az f/2,8 körüli értékeket; ha szükséges, válassza az alacsonyabb számokat.

Zársebesség

Az éjszakai fényképekhez hosszú expozíciós idő szükséges a megfelelő mennyiségű csillagfény rögzítéséhez. Kezdje körülbelül 10-25 másodperces zársebességgel, és igazítsa szükség szerint. A hosszú zársebesség eredményezhet csillagmozgást, ami esztétikailag is kellemes lehet.

ISO

Állítsa be az ISO-érzékenységet 800 és 3200 közötti értékre, attól függően, hogy a konkrét fényviszonyoktól függően. A magasabb ISO-érték lehetővé teszi a fény érzékenyebb rögzítését, de növelheti a zaj mennyiségét a fényképen.

RAW formátum

Ha a fényképezőgép támogatja a RAW formátumot, a RAW formátumban való fényképezés nagyobb kontrollt biztosít a szerkesztések felett a utómunka során.

Kézi élességállítás

Az éjszakai fotózáshoz gyakran jobb a fent említett kézi élességállítási módot használni a pontos élességállítás érdekében. Állítsa az élességállítást végtelenre, vagy használja az élő nézetet a távoli csillagok pontos élességállításához.

Az éjszakai tájképfotózás nem tartozik a legegyszerűbb diszciplínák közé, de türelemmel, gyakorlással és a megfelelő technikával lenyűgöző eredményeket érhet el. És ne felejtse el megosztani a fotóit velünk a Facebook oldalunkon.