A Sony már többször említette, hogy dolgozik a képvédelmi technológia kifejlesztésén, amelyet szeretne beépíteni a fényképezőgépeibe. Ha azt képzeled, hogy a képeid, miután elkészültek, védve lesznek a visszaélésekkel szemben az interneten, ez nem egészen így van. A technológia célja, hogy a lefényképezett kép eredetiségét bizonyítsa, ami aztán felhasználható lesz a bűnüldözésben, a biztosításban, az orvostudományban és sok más területen, ahol fontos a fotó hitelességének bizonyítása.

A Sony A7 Mark 4 tulajdonosai már megtapasztalhatták ezt a funkciót, és tervezik a kiterjesztését más modellekre is. A funkciót a fokozatosan érkező firmware-frissítések tartalmazni fogják.

Sajtóközlemény

A Sony feloldja a hamisítás elleni technológiát a fényképezőgépeiben

(2022. augusztus 5.) A Sony ma bejelentette, hogy a fényképezőgépbe épített fényképhamisítás elleni technológiája mostantól az üzleti felhasználók számára is elérhető lesz. A Sony technológiája a kép készítésekor feldolgozott digitális aláírások segítségével támogatja a kép bármilyen módosításának felismerését, így védve a képet a csalárd felhasználástól.

A digitális fényképek adatainak jogosulatlan megváltoztatásával és visszaéléseivel kapcsolatos gyakori problémák miatt a Sony a vállalati felhasználók számára kifejlesztett egy szabványos kriptográfián alapuló hamisítás elleni technológiát, amely megvédi a képeket a jövőbeni visszaélésektől.

Ha a Sony fényképezőgépén aktiválja az aláírási módot, a fényképezőgép processzora a képeket közvetlenül a rögzítés után kriptográfiailag aláírja. Ezt követően a képpontok szerkesztése, manipulálása vagy a képaláírás esetleges meghamisítása meghiúsul, mivel a kép manipulálását az ügyfél saját hitelesítési szervere a kép ellenőrzése során észleli.

Ez az Alpha 7 IV által kínált új funkció, amelyet idővel más modellekre is ki fognak terjeszteni, egyszerűsíti a kép benyújtásától az ellenőrzésig tartó hosszadalmas folyamatot, és mindezt fokozott biztonsággal.

Az Alpha 7 IV emellett egy 33,0 megapixeles, teljes képkocka felbontású Exmor R™ CMOS hátulról megvilágított képérzékelőt és a BIONZ XR™ képfeldolgozó processzort egyesíti a nagy sebességű feldolgozás és a kiváló felbontás érdekében.

A Sony új, kriptográfiai módszereken alapuló, hamisításbiztos aláírási módja biztosítja a biztonságos képkészítést és képátvitelt, mivel a változatlan és védett képek hitelesítésének kritikus igénye számos iparágban, számos alkalmazásban növekszik.

A technológia különösen az útlevelek és személyazonossági dokumentumok esetében alkalmazható, de a média, az orvostudomány és a bűnüldözés területén alkalmazott képmanipulációs megoldásokban is alkalmazható. A biztosítási és építőipari ágazat számára ez a technológia biztonságos alapot nyújt a kárfelügyelethez és a kárigények rögzítéséhez.

Yasuo Baba, a Sony digitális képalkotási technológiáért és európai termékmarketingért felelős igazgatója a következőket nyilatkozta: "A Sony küldetése az üzleti megoldások javítása a legmodernebb képalkotási technológiák révén, és a kamerán belüli digitális aláírásunk valódi változást jelent a képhamisítás és a képhamisítás elleni küzdelemben számos iparágban. Bár az egyes iparágaknak megfelelő kiigazításokat kell végezni, a digitális aláírás többnyelvű és nemzetközileg is használható, így a szervezetek világszerte racionalizálhatják a kötelező képaláírást a Sony technológiájával."

Az aláírási mód jelenleg az Alpha 7 IV modellel kompatibilis, és a Sony engedélyezése után a vállalati felhasználók számára is elérhető lesz, és a tervek szerint a támogatott modellek körét tovább bővítik. Ezzel egyidejűleg a Sony továbbra is vizsgálja, hogy élvonalbeli képalkotási technológiánk hogyan használható fel a fokozott biztonság további támogatására a legkülönbözőbb iparágakban, és további tervei között szerepel a támogatott fényképezőgépek körének bővítése.