Az állványok fotózásra és videózásra egyaránt használhatók. Van azonban köztük néhány különbség, amelyeket figyelembe kell venni az állvány kiválasztásakor.

Fényképezéshez a robusztus, masszív felépítésű állvány ideális, a könnyű hordozhatóságot figyelembe véve ezen tulajdonságok egy része eltávolítható. Az állvány számos speciális fejjel felszerelhető, lehetővé téve a fényképezőgép simán forgatását és megdöntését a kreatív kompozíciókhoz, a szilárd felépítés pedig biztosítja a kamera stabilitását és biztonságát.

A folyékony fejjel ellátott állvány elengedhetetlen a videózáshoz. Ezzel viszont gördülékeny és egyenletes mozgást végezhet a kamerával, ami a professzionális megjelenésű videókhoz szükséges. Egyes videoállványok további funkciókkal is rendelkeznek, mint például az ellensúly és a húzásvezérlés, amelyek segítségével még simább képeket készíthet.

Általánosságban elmondható, hogy a legjobb, ha olyan állványt választunk, amelyet kifejezetten a készíteni kívánt fényképezéshez vagy videóhoz terveztek. Ez biztosítja a megfelelő eszközöket a munkához, és a lehető legjobb eredményeket érheti el.